Днес нашият гост-автор Страхил Иванов хвърля светлина върху . Ако вече

...
Днес нашият гост-автор Страхил Иванов хвърля светлина върху . Ако вече
Коментари Харесай

За и против нисковъглехидратната диета

Днес нашият гост-автор Страхил Иванов хвърля светлина върху . Ако към този момент сте я пробвали или смятате да го извършите, наложително прочетете идващите редове!

Нисковъглехидратната диета е хранителен режим, при който приемът на въглехидратите е мощно стеснен. Използва се най-често при положения като затлъстяване и диабет. При нисковъглехидратната диета мощно се лимитира потреблението на храни с високо наличие на бързи въглехидрати (бяла захар, бяло брашно), като се заменят с храни, съдържащи повече мазнини и протеини (месо, риба, яйца, мляко и млечни артикули, ядки и семена). Не всички въглехидрати в нисковъглехидратната диета са неразрешени – позволена е потреблението на влакнести зеленолистни растения (броколи, маруля, къдраво зеле, спанак) и някои плодове.

Помага ли нисковъглехидратната диета при намаляване?

Винаги съм вярвал, че крайните подходи не са вярното решение. Всяка диета, която лимитира един от макронутриентите за сметка на другите два, не е допустима за мен. Винаги би трябвало да търсиш салдото в храненето.

Когато внезапно понижим приема на въглехидрати (под 50-100 грама на ден), тялото с изключение на мазнини е допустимо да стартира да разгражда и мускулна тъкан (а тя е извънредно скъпа, както съм приказвал в ). Друг проблем при диетите без или с ниско наличие на въглехидрати е, че ще създадат мускулите ти плоски заради понижаване равнищата на гликоген в тях.

Гликогенът съставлява складирани в тялото въглехидрати като източник на сила. Можеш да съхраняваш до 500 грама въглехидрати под формата на гликоген в черния дроб (100 грама) или мускулите (400 грама).

Ако си непрестанно на нисковъглехидратна диета, това значи, че тренираш, без да си възстановил запасите си от гликоген. Това до известна степен обезсмисля напъните ти, тъй като ще разградиш мускулната си тъкан.

Убеден ли си към момента, че въглехидратите са нещо неприятно?

Какви са последствията за здравето ти, в случай че намалиш или елиминираш приема на въглехидрати за дълъг интервал от време? Ако не приемаш задоволително въглехидратни храни, не е допустимо да си набавиш задоволително фитонутриенти само посредством плодовете и зеленчуците. Друг риск е пониженият банкет на фибри, нужни за оптималното действие на храносмилателния тракт.

Чрез прекомерното ограничение на един от макронутриентите – дали това ще са мазнини, белтъчини или въглехидрати – няма да постигнеш оптимални резултати и загуба на мазнини. Може и да редуцираш тежестта си, само че в тази ситуация с НВД голяма част от загубата ще е за сметка на мускула маса, а не мазнини.

Разбира се, задачата ми не е да прогласявам въглехидратите за супер макронутриент. Ако прекаляваш с въглехидратите, а кръвната захар от предходното хранене към момента циркулира в кръвния поток, тялото няма причина да гори телесните мазнини. Важно е да знаем, че в случай че непрестанно преяждаме с въглехидрати, няма по какъв начин да горим мазнини.

Едно от решенията е така наречен въглехидратно нареждане , при което ядеш по-голямата част от дневните въглехидрати заран на закуска и след тренировката, а останалите хранения за деня са нисковъглехидратни. В тези времеви шпации кръвната захар (глюкоза) се употребява от мускулната тъкан за възобновяване на мускулния гликоген, а не се води от инсулина в мастните кафези. Проучванията демонстрират, че даже 100 грама въглехидрати след тежка подготовка не се съхраняват като мазнини, а отиват за възобновяване на мускулния гликоген. За това съгласно мен комбинирането на въглехидратното нареждане с 4-6 хранения дневно е една положителната тактика за управление на инсулина и кръвната захар, а оттова и на съкращаване на мазнините.

Как въздейства НВД на хормоналната среда?

Екстремните версии на нисковъглехидратната диета оказват пагубно въздействие върху мозъка и водят до депресии. НВД намалява равнищата на серотонин, хормонът в мозъка, който ни кара да се усещаме щастливи. Симптомите на меланхолия могат да се появят минимум за две седмици, когато въглехидратите са извънредно лимитирани.

Освен това изследванията демонстрират, че
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР